Ens espia el cotxe?

Tinc una Berlingo, que tot i no ser un vehicle de gamma alta, ja ha entrat en el món de les noves tecnologies, com la majoria dels vehicles moderns.

Però em fa la impressió que no som prou conscients el que implica en la nostra privacitat.

Sabem que a les carreteres hi ha càmeres amb lectors de matrícules, que normalment serveixen que comptabilitzar el nombre de vehicles que hi passen, però també a l’entrada de pobles i ciutats hi ha càmeres de seguretat que graven les matrícules de tots els vehicles que entren i surten (podria anomenar els que tinc prop d’on visc).

Així i tot, el veritable espia, el porto dins del vehicle. El meu en concret, té una pantalla amb un navegador GPS, que va connectat a l’ordinador de bord. O sigui, l’ordinador recull les dades d’ubicació del vehicle, guarda tots els horaris i recorreguts que faig.

Només cal llegir aquestes dades, no és gens complicat amb un connector estàndard (que pot funcionar amb Bluetooth), perquè qualsevol persona que tingui accés al vehicle pugui saber els meus moviments diaris. Jo els puc llegir amb una aplicació del mòbil que funciona amb Bluetooth.

No només això, porta un element de seguretat que serveix per avisar automàticament al 112 en cas d’accident, donant les dades d’ubicació, i que també avisa al servei tècnic (sense que jo hagi de fer cap acció), en el cas que es detecti una avaria que pugui comprometre la seguretat. I tot això ho fa perquè porta una targeta SIM integrada.

Llavors si Citroën té comunicació a distància amb l’ordinador de bord, poden saber les meves dades de navegació i qui diu Citroën diu, algun altre organisme que hi tingués interès.

I encara més, quan entro en el vehicle se’m connecta el mans lliures del mòbil, i d’aquesta manera es poden saber els meus contactes, missatges SMS, registre de trucades, perquè també es grava tot a l’ordinador de bord, i no diguem si faig servir alguna aplicació del cotxe per connectar el mòbil com el MirrorLink o l’Android Auto.

Sembla que sempre ens veiem obligats d'escollir entre seguretat i facilitat d'ús o privacitat.

voliac