voliac

Enganxats al mòbil

Com ja sabem, la gran majoria de nosaltres estem enganxats als mòbils. A casa tots anem amb el mòbil a la mà, anem on anem l'agafem, no fos el cas que hi hagués alguna urgència!

En principi ens vam obligar a no portar el mòbil a la taula, i així ho fem quan mengem en família. Però això només passa els caps de setmana, el dia a dia ens obliga pels diversos horaris que fem, menjar cadascú pel seu compte, i ai las!, acabem menjant amb el mòbil sobre la taula.

Tot i que personalment m'agrada molt trastejar amb aquests aparells, en canvi, no vull que tingui les regnes del meu temps i de la meva vida.

Per això ja fa temps vaig prendre una decisió, treure les notificacions, les sonores sense cap dubte, però també les silencioses de la barra d'estat, excepte les estrictament necessàries.

I farà uns mesos, en vaig prendre una altra: aturar per defecte quasi totes les aplicacions, d'aquesta manera, no sols no estic pendent de la pantalla, sinó que a més no gasten bateria, perquè només s'activen quan les executo.

Això ho he fet mitjançant l'eina de gestió d'energia de les aplicacions. I Ara mateix només tinc carregades en memòria les estrictament necessàries, per exemple tinc habilitats Wickr me i Threema, tot i que aquest primer estic a l'expectativa per on tira després d'haver-lo comprat Amazon, i a Telegram tinc la gran majoria de notificacions inhabilitades. WhatsApp, he de dir que el tinc inhabilitat encara que sigui a costa dels grups de feina, de pares, de veïns, etc.

En molts serveis, faig servir la versió web al mòbil en lloc de tenir apps instal·lades, per exemple mastodont.cat, o e-mail com Tutanota i ProtonMail, però per facilitar l'accés poso un accés directe a la pantalla d'inici.

Crec que estem massa dispersos últimament i ens costa mantenir la concentració perquè ens l'han robada. Per això vaig prendre aquesta decisió, que a més de tenir cura de la salut mental, també ajuda a tenir més privacitat, ja que no comparteixo tantes dades amb les diferents apps, i no diguem segons quines, que són afamades en aquest aspecte.

voliac

Tinc una Berlingo, que tot i no ser un vehicle de gamma alta, ja ha entrat en el món de les noves tecnologies, com la majoria dels vehicles moderns.

Però em fa la impressió que no som prou conscients el que implica en la nostra privacitat.

Sabem que a les carreteres hi ha càmeres amb lectors de matrícules, que normalment serveixen que comptabilitzar el nombre de vehicles que hi passen, però també a l’entrada de pobles i ciutats hi ha càmeres de seguretat que graven les matrícules de tots els vehicles que entren i surten (podria anomenar els que tinc prop d’on visc).

Així i tot, el veritable espia, el porto dins del vehicle. El meu en concret, té una pantalla amb un navegador GPS, que va connectat a l’ordinador de bord. O sigui, l’ordinador recull les dades d’ubicació del vehicle, guarda tots els horaris i recorreguts que faig.

Només cal llegir aquestes dades, no és gens complicat amb un connector estàndard (que pot funcionar amb Bluetooth), perquè qualsevol persona que tingui accés al vehicle pugui saber els meus moviments diaris. Jo els puc llegir amb una aplicació del mòbil que funciona amb Bluetooth.

No només això, porta un element de seguretat que serveix per avisar automàticament al 112 en cas d’accident, donant les dades d’ubicació, i que també avisa al servei tècnic (sense que jo hagi de fer cap acció), en el cas que es detecti una avaria que pugui comprometre la seguretat. I tot això ho fa perquè porta una targeta SIM integrada.

Llavors si Citroën té comunicació a distància amb l’ordinador de bord, poden saber les meves dades de navegació i qui diu Citroën diu, algun altre organisme que hi tingués interès.

I encara més, quan entro en el vehicle se’m connecta el mans lliures del mòbil, i d’aquesta manera es poden saber els meus contactes, missatges SMS, registre de trucades, perquè també es grava tot a l’ordinador de bord, i no diguem si faig servir alguna aplicació del cotxe per connectar el mòbil com el MirrorLink o l’Android Auto.

Sembla que sempre ens veiem obligats d'escollir entre seguretat i facilitat d'ús o privacitat.

voliac