Barcelona binaural

Fa uns mesos vaig fer algunes gravacions d'àudio binaural a la ciutat de Barcelona. L'àudio binaural bàsicament és com realitat virtual per l'oïda, i per poder apreciar-ho és recomanable fer-ho amb auriculars.

Funciona amb un parell de micròfons que graven simulant la distancia que hi ha entre les orelles, de forma que els sons arriben a cada micròfon igual que els escoltem normalment els humans, enregistrant-se així un so amb més profunditat, més envoltant i realista.

En el seu moment no les vaig publicar perquè no em van semblar especialment interessants, de fet totes les gravacions van resultar ser força sorolloses, com no podia ser d'una altra manera a una ciutat com Barcelona. El soroll del tràfic i de la multitud d'obres i reformes que es fan a la ciutat formen part del paisatge sonor que ja hem normalitzat els que vivim a les ciutats.

De totes les gravacions, aquestes dos són les que m'han semblat més salvables. La primera la vaig gravar al Parc del Turò, un lloc relativament tranquil de la ciutat. Va ser un dia assolellat i hi havia molta gent fent esport i passejant, les cotorres també estaven especialment animades pel que es pot escoltar a la primera meitat de l'àudio. Més al fons es pot sentir el murmuri de la gent que seu al bar uns metres més enllà.

La segona la vaig gravar als voltants del Park Güell, a un carreró amb vistes a la ciutat i aprofitant un racó on tocava el sol. Aquesta part de Barcelona normalment està plena de turistes, però en aquests temps de covid hi ha molta menys gent, o almenys aquest dia no hi havia tanta gent com hauria esperat. Aquí es pot sentir el soroll de les obres de rehabilitació que estaven fent a l'edifici del darrere, més subtil és el soroll dels operaris que fan net el carrer passant les escombres i buidant les papereres. També s'escolten alguns turistes que van camí al Park, però sens dubte les protagonistes tornen a ser les cotorres.

Aquests àudios han estat editats per escurçar-los una mica i deixar les parts més interessants, també per filtrar una mica el soroll del vent que van captar els micròfons.