escriu

Aquests dies he estat provant Lieu, un petit cercador de codi obert pensat per cercar continguts en un grup limitat de pàgines web. Podríem dir que és una mena de cercador fet per comunitats o webrings.

El que m'agrada d'aquesta eina és la seva simplicitat, això també vol dir que les seves funcionalitats són limitades, i més si tenim en compte que encara es troba en una fase molt inicial. Així i tot penso que té un gran potencial i pot resultar molt útil a l'hora de descobrir nous continguts a pàgines web que estiguin relacionades d'alguna manera.

He traduït les plantilles de Lieu al català i n'he posat en marxa una instància per indexar els continguts i poder fer-hi cerques. A part dels blogs d'ESCRIU també hi he afegit dos o tres blogs més mentre acabo de provar-ne totes les funcionalitats.

Una de les funcionalitats que més m'agrada de Lieu és la separació que fa entre els resultats trobats a les pàgines que formen la comunitat, i els resultats externs, pàgines enllaçades des de la comunitat, però que no en formen part. A falta de millors paraules, això ho he traduït com a resultats del Veïnat i resultats de Rodalies, que en alguns casos dona resultats molt interessants.

He anomenat aquesta instància com a Tafaner i l'he fet d'accés públic perquè qualsevol hi pugui fer cerques. Igual que els altres projectes que surten d'ESCRIU no hi ha cap mena de cookies de seguiment, banners publicitaris o altres elements tan típics i molestos de les webs comercials.

Fa unes setmanes Writefreely va anunciar la seva versió 0.13.1 i després traduir-la ja la tenim disponible a escriu.cat.

Pel moment he mantingut la mateixa configuració, però aquesta nova versió té algunes característiques molt interessants, com el suport per Gopher i la monetització web, que espero poder habilitar en les setmanes vinents una vegada les hagi provat més a fons.

En qualsevol cas, igual que amb la versió 0.12.0, la plantilla d'aquesta nova versió traduida al català es disponible a github per qui la vulgui fer servir.

Escriu.cat està basat en el software Writefreely, una plataforma de codi obert per crear espais d'escriptura a la web.

L'aspecte de Writefreely és minimalista i centrat en l'escriptura per evitar distraccions tant a l'hora d'escriure com de llegir. Suporta la federació de continguts i és compatible amb el fedivers, i això permet seguir els blogs des de Mastodon i altres plataformes federades.

Tot i això és una plataforma en una fase molt inicial i algunes característiques com el multiidioma tenen un suport limitat. Per traduir l'actual versió 0.12.0 al català hi ha que traduir tots els textos que estan incrustats al codi HTML i Javascript, el que resulta tediós i propens a errors.

Per facilitar l'adopció de Writefreely en català he publicat la traducció que he fet per escriu.cat. D'aquesta manera qualsevol podrà millorar aquesta traducció i fer-la servir a la seva pròpia instància de Writefreely.